Nationale zwemcompetitie

De nationale zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle bij de KNZB aangesloten verenigingen zich als team kunnen meten met andere verenigingen van vergelijkbare sterkte. Daarom is de competitie verdeeld in zes niveaus: drie landelijke niveaus en drie niveaus per district.

Twee competitieteams

Het gaat erom wie landelijk de snelste totaalploeg heeft. Op alle nummers zullen dus zoveel mogelijk de snelste 3 of 4 zwemmers aan de start komen. Voor deze wedstrijden worden uitgenodigd de zwemmers uit de selectie en de snelste jongens en meisjes uit de miniorengroep.

Landelijke Hoofdklasse 

In het seizoen 2016-2017 start Hieronymus met een team in de landelijke C competitie. Dit zijn 4 wedstrijden en mogelijk moet er nog een vijfde promotie-degradatiewedstrijd worden gezommen.

Districtcompetitie D2

Hieronymus zwemt ook met een team in de D (districs)-competitie. Ook dit zijn 5 wedstrijden.

Deelname verplicht!

Bij uitnodiging door de club is deelname verplicht. De competitie wordt op 5 door de KNZB vast gestelde wedstrijddagen gezwommen met een door hen bepaald programma.

Je deelname is van belang, omdat er naast het individuele nu ook het verenigingsbelang telt.

  • Denk aan het verenigingsbelang
  • nl. vanaf de junioren tot senioren steeds 1 of 2 zwemmer(ster)s per programma voor de punten meetellen.
  • Dus hoe sneller je zwemt hoe minder punten we hebben
  • Bij diskwalificatie komt er extra straftijd bij voor elke 50 meter 3 seconde (maximaal 9 seconde)
  • Als je gediskwalificeerd wordt en er mag volgens de code geen tijd genoteerd worden bv. bij een estafette of een valse start krijg je ook de vervangende tijd.
  • Als een zwemmer(ster) niet start of je hebt als vereniging geen zwemmer(ster) komt er een vervangende tijd te staan en dat is vaak een hele slechte tijd.

De trainers cq. ploegleiding zullen daarom bij elk programma kijken hoe we het laagst aantal punten kunnen krijgen. Dit kan betekenen dat je als zwemmer op een ander programma wordt ingedeeld dan je volgens jouw leeftijdscategorie zou moeten zwemmen.

Welke afstanden zwem ik?

De competitie heeft een vast programma (anders zouden de resultaten niet te vergelijken zijn met andere zwemmers en verenigingen. Enkele weken voor de commpetitieronde krijg je een oproep thuis met daarop de 2 of 3 afstanden die je moet zwemmen. Ook kan het zijn dat je moet starten op een estafetteafstand. Je hebt hierop dus zelf geen invloed de afstanden per leeftijdscategorie zijn door de KNZB vastgesteld.

De trainers/coaches kunnen besluiten om zwemmers te verschuiven naar een andere catagorie. Meestal zal dit gebeuren voor de oproep maar soms kan (bv agv ziekte van zwemmers) een wijziging plaatsvinden in afstanden en zwemslagen. We proberen de zwemmer hierover zo vroeg mogelijk te informeren. In een enkel geval hoor je in het zwembad dat je andere afstanden moet zwemmen (dat heeft dan te maken met een afmelding op de wedstrijddag van een collegazwemmer).

Ziek

Bij ziekte of afmelding zal de ploegleiding in overleg met de trainer gaan kijken hoe we het programma kunnen veranderen om toch het aantal punten zo laag mogelijk te krijgen.

Dit kan betekenen dat er op het laatste moment nog wijzigingen in je programma kunnen komen. Wij hopen hiervoor op jullie medewerking. Meld je voor deze wedstrijden dus niet af. Je benadeelt zo je vereniging en je medezwemmers(sters).

Op niet tijdig afmelden staat een boete van ca € 9,50

Op de wedstrijdkalender staat wanneer de volgende wedstrijd in deze categorie gepland staat.

Bij de uitslagen staan de resultaten van de al gezwommen wedstrijden.

Meer informatie op de website van de KNZB