Inspiratieochtend van Apart en Speciaal naar Normaal Samen

Al heel vroeg op zaterdagochtend staan we op het KNVB terrein in Zeist. Op zoek naar het KNZB Zwembad. Wij gaan naar de inspiratiebijeenkomst voor zwemmers met een S14 classificatie (zwemmers met een verstandelijke handicap). Er zijn 9 zwemmers met hun trainers en ouders in Zeist. Vanuit heel Nederland, er zijn jongens & meiden uit Nijverdal, Alphen aan den Rijn en nog meer plaatsen in Nederland. Ook ZPV-Hieronymus is vertegenwoordigd met Trainer & Coach Johan Bernaards en Zwemmer Sebastiaan Broere. De sessie start in een achterafseminarzaaltje van het KNZB bad met uitleg over ontwikkelingsperspectieven. Best wel een moeilijk onderwerp, maar Tineke van Bentum (oud Bondscoach van de zwemmers VH Gehandicaptensport Nederland, en één van de begeleiders van het paralympisch zwemmen én ook nog districttrainer) deed dit heel natuurlijk en vanzelfsprekend. De zwemmers moesten zichzelf ook allemaal voorstellen inclusief hun meegenomen begeleidingsteam. Alle zwemmers voelden zich al heel snel op hun gemak en iedereen stelde vragen of liet weten wat hun eigen ervaringen waren.

Wat Tineke heel mooi liet zien en ervaren is HOE je als S14 zwemmer ook de top kunt halen. Misschien doe je er langer over, of heb je een speciaal trainingsprogramma nodig…maar de top bereiken is mogelijk! Daartoe ontwikkelde Tineke – naast alle eerder genoemde functies is zij nl ook nog pedagoog, docent en ondernemer – een speciaal programma voor zwemmers, trainers en ouders. Dit is een onmisbare driehoek voor de S14 zwemmer. Alle drie de partijen moeten meewerken om het mogelijk te maken voor de zwemmer om te excelleren. Het programma wordt toegespitst op de individuele zwemmer en de capaciteiten die hij of zij heeft en waar nog verbetering in zou moeten worden gevonden. Daarnaast werd erg ingespeeld op zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de zwemmer. Ook dat mocht meteen in de praktijk ervaren worden.

Sebastiaan spitste de oren toen de internationale wedstrijden ter sprake kwamen – want hoe tof zou het zijn als JIJ daar zou kunnen starten!!! Een van de dingen die wij leerden is dat er ook speciale wedstrijden zijn voor deze specifieke groep zwemmers, in Nederland maar ook internationaal. De eerstvolgende INAS FID Global Games is in 2015, in Ecuador! Aan het eind van de sessie deelde Tineke ook nog even de limieten waar Sebastiaan aan moet voldoen van het NJK – en daar konden we we sowieso al 4 direct aftikken. Dus dat wordt horde 1 voor hem.

Na al het gepraat werd het eindelijk tijd om te zwemmen. In het KNZB bad, waar net daarvoor nog ZPV-Hieronymus’ Manon Vermariën aan het trainen was met bondscoach Mark Faber. Het trainingsschema staat al op de ZPV-Hieronymus Facebook pagina (als je die nog niet geliked hebt wordt dat zo ondertussen wel tijd! J). Ons team was het enige team waarvan trainer en zwemmer volledig in tenue aanwezig waren en zagen er dus superprofessioneel uit. Baantjes trekken, techniek laten zien, snelheid. Op alle fronten deed Sebastiaan het heel erg goed. Ook Johan mocht meteen aan de slag. Met Hieronymus shirt en stopwatch kreeg ook hij zijn eigen banen om te trainen. Dit gaf hem ook de kans tot een kleine tête-a-tête met de zeer kundige cursusleider. Na de training moesten de zwemmers zelf het bad opruimen. de lijnen eruit de vlaggen eraf. En wie het KNZB zwembad kent……die weet het het HEEEEEEEEL breed is. Dus de zwemmers die de vlaggen over 20 meter moesten vervoeren naar de andere kant om ze daar op te hangen, hadden hier een hele zware dobber aan….En weet dan dat de waterpoloploeg al in het water lag met een mannetje of 40!

Resultaat van deze ochtend is dat Sebastiaan en Johan in januari starten met een speciale opleiding om samen de mogelijkheden te verkennen. Sebastiaan heeft hiervoor 4 speciale trainingen en bijeenkomsten, bij 2 van deze trainingen zal Johan ook aanwezig moeten zijn. Daarnaast heeft Johan nog 2 trainersbijeenkomsten en zijn er nog 2 bijeenkomsten voor de ouders. Na deze opleiding zullen wij alle drie beter weten hoe wij Sebastiaan kunnen helpen met het behalen van zijn doelen. Maar buiten dit alles was het voor Sebastiaan heel erg leuk om in deze groep te zijn én voor ons als ouders was het fijn om een teamleider met zoveel expertise te zien. Dat geeft de zekerheid dat jijzelf, de trainer en zeker ook je zoon hiervan echt heel veel gaat leren!. Met recht een Inspiratieochtend!

Noot bestuur: Sport en zeker de zwemsport is een manier om iemand de gelegenheid te geven zijn talent te presenteren. De Hieronymuszwemmers laten zien dat een handicap je hier niet in hoeft te beperken, sterker nog de zwemmers sporten in de normale trainings- en wedstrijdgroepen en dat vinden we erg belangrijk "Normaal samen" dus, en soms even de extra aandacht als dat nodig is.